Appartementen
Er zijn 40 verpleeghuisappartementen op de afdelingen Lijster en Eiber. Deze afdelingen zijn 'besloten'. Dat wil zeggen dat de uitgang is voorzien van codesloten. Beide afdelingen hebben een ruime gemeenschappelijke huiskamer, waar de meeste cliënten hun dag doorbrengen.
De afdelingen Roos, Tulp, Krokus en Klaproos bestaan uit totaal 60 appartementen. Dit zijn 'open' afdelingen, ieder met een gemeenschappelijke huiskamer.
Alle cliënten beschikken over een eigen appartement. In de bijlage kunt u een gedetailleerde plattegrond zien van een kamer. De zit- en slaapkamer biedt ruimte voor uw eigen meubilair. Vanzelfsprekend is het appartement toegankelijk per rolstoel en voorzien van: alarmering, telefoonaansluiting, een praktische kitchenette met hang- en legkasten en een badkamer.
Alarmeringssysteem
Sinds kort zijn alle afdelingen voorzien van een nieuw alarmeringsysteem. Hierbij zijn slimme sensoren ingezet zodat u nog vrijer bent in uw gaan en staan door het huis. Mocht er onverwachts iets gebeuren en u bent niet in staat een alarm te maken, wordt de zorg toch ingeseind dat er iets aan de hand is. Overigens zijn de sensoren alléén ingeschakeld als u hier toestemming voor heeft gegeven. Om u te ondersteunen in het maken van deze keuze is de Wet Zorg en Dwang van kracht.
Wet Zorg en Dwang
De Wet Zorg en Dwang is met ingang 1 januari 2020 van kracht. Deze wet stelt dat onvrijwillige zorg zoveel als mogelijk voorkomen moet worden. Vaak kan dat ook, omdat er — na enig overleg — best alternatieven blijken te zijn die net zo veilig zijn en de cliënt dezelfde vrijheden biedt.
Onvrijwillige zorg is zorg waartegen een cliënt zich verzet. Dat kan over van alles gaan. Over bejegening, verzorging, verpleging en behandeling. Bijvoorbeeld medicijnen die iemand moet innemen of een dieet dat hij of zij moet volgen. Onvrijwillige zorg gaat over zaken die iemand graag wilt, maar om diverse redenen niet mogen of dat iemand iets moet wat iemand niet wil. Anders gezegd er is sprake van verzet.
De wet heeft erin voorzien dat elke cliënt die onder de wet valt, of diens wettelijke vertegenwoordiger, ondersteuning kan krijgen van een onafhankelijk vertrouwenspersoon.
Contact opnemen
Heeft u vragen over zorg die wij niet voor u kunnen beantwoorden of die u met een onafhankelijke organisatie wilt bespreken? Dan kunt u contact opnemen met Frank Andriesse van Quasir voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Dhr. Andriesse is bereikbaar via telefoonnummers: 085 - 487 40 12 of 06 - 82 53 16 76 en via e-mailadres: FrankAndriesse@quasir.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Quasir: https://quasir.nl/vertrouwenspersonen/.